Designerds

Boekdesign

Dit boek kadert als afstudeerproject van de academische opleiding Grafische vormgeving aan de Provinciale Hogeschool Limburg te Hasselt.

Uit algemene sportieve belangstelling wilde ik voor dit project dieper graven in de leefwerelden van vrijwilligers die zich steeds inzetten voor een bepaalde voetbalclub.

Want clubliefde, bestaat dat eigenlijk nog? 

Trainers en spelers kiezen vaak de geur van het geld, terwijl de echte supporters de club trouw blijven in goede en kwade dagen. Daarnaast zijn er dus die vrijwilligers die achter de schermen een belangrijke rol om de club draaiende te houden.

Veertien mensen verdeeld over drie voetbalverenigingen van verschillende niveaus komen aan bod. Deze niveauverschillen hebben nauwelijks betekenis want uiteindelijke overstijgt clubliefde alles. Elk verhaal heeft een link met een ander verhaal zodat er een soort van ketting ontstaat.

Op het vlak van beeld maak ik gebruik van materiaal toegereikt door de mensen zelf. Voor de foto’s heb ik me gebaseerd op het werk van Stephan Vanfleteren die de persoon in kwestie sterk in beeld brengt. Voor het grid van dit boek heb ik me laten leiden door de lijnen van een voetbalveld. Hieruit heb ik een abstractie gemaakt.

De boekcover is opgebouwd uit de kunstlederen binnenzijde van een voetbal, symbolisch voor de interne werking van de voetbalclubs.

_